Fotolia_198063258_Subscription_Monthly_M_WEB.jpg

Ny undersøgelse: Dårlig ledelse får medarbejdere til at flygte fra arbejdspladsen 

Af Henrik Boye Ebbesen, AS3

Danskerne gider ikke dårlige ledere. Over 30 procent af dem, der har skiftet job inden for de seneste tre år, angiver dårlig ledelse som årsag. Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har lavet for AS3.

Dårlig ledelse er gift for arbejdspladsen. Fordi ledere, der ikke løfter deres opgave, er alt for ofte skyld i, at en eller flere medarbejdere vælger at skifte arbejdsgiver.  

En ny undersøgelse, som analyseinstituttet Epinion har lavet for AS3 blandt 1.700 danskere, fortæller nemlig, at dårlig ledelse er den hyppigste årsag til, at danskerne skifter arbejdsplads.

I undersøgelsen, AS3 Jobsurvey 2019, fortæller de danskere, der har skiftet job inden for de seneste tre år, om årsagen til deres jobskifte. Og her peger hele 31 % på dårlig ledelse.

Ifølge direktør i AS3, Finn Lund Andersen, viser tallene med al tydelighed, hvor afgørende virksomhedens ledere er i forhold til fastholdelse.

”Hver 8. dansker har ifølge undersøgelsen skiftet arbejdsgiver i 2018. Når vi samtidig kan se, at hovedårsagen til et eksternt jobskifte ofte er dårlig ledelse, bør flere af landets virksomheder nok begynde at se mere indad. For mange arbejdsgivere gælder det kort og godt om at lukke hullerne i egen båd og fokusere mere på lederudvikling,” siger han.

Sidestil fastholdelse og talent management

I dag er der imidlertid mange af landets HR-afdelinger, hvor talent management står allerhøjst på agendaen.

Det er der ifølge Finn Lund Andersen ikke noget unaturligt i, da mange virksomheder har problemer med at tiltrække talenter. Men han advarer mod kun at bruge kræfter på dette område.

”Med udgangspunkt i tallene fra undersøgelsen mener jeg, at fastholdelse er mindst ligeså vigtigt at sætte fokus på,” siger han.

Finn Lund Andersen forklarer, at de fleste virksomheder har nøglemedarbejdere, som sidder i jobfunktioner, der kræver års oplæring. Virksomhederne er kort og godt afhængige af at kunne holde på disse medarbejdere.

”Hvis nøglemedarbejdere skifter arbejdsplads, fordi de er trætte af deres leder, bliver det hurtigt kritisk for forrentningen,” vurderer han.

Stor udskiftning kan være en dyr fornøjelse

I AS3 Jobsurvey 2019 er danskerne også blevet spurgt, om de overvejer at skifte job. Her svarer 26 %, at det er sandsynligt, at de foretager et eksternt jobskifte inden for tre år.

Blandt dem, der fortæller at et jobskifte indgår i deres overvejelser, angiver 36 %, at de ønsker større mulighed for udvikling. Herefter følger årsager som ’dårlig ledelse’ og ’ønsker om bedre løn’ – begge med 34 %.

”Igen er dårlig ledelse en af hovedårsagerne til, at medarbejderne – måske også i din virksomhed - hyppigt læser stillingsannoncer,” siger han.

Ifølge Finn Lund Andersen kan det være en ganske dyr fornøjelse, hvis personaleomsætningen i den enkelte virksomhed bliver for høj.

”Vi ved, det let koster op mod en halv million kr. at miste en medarbejder. Det beløb dækker bl.a. over omkostninger til både rekruttering og onboarding samt tabt produktivitet i det tidsrum, hvor stillingen står tom.”

”Og netop derfor bør landets virksomheder øge fokus på fastholdelse, herunder lederudvikling. Det kan let vise sig at være en rigtig god forretning på sigt.”

Se hele undersøgelsen her