Portræt Bred WEB

Pernille Bøge, Ledelsesrådgiver, Executive Advisor

På vej mod Holistic Ressources?

Af Pernille Bøge, Ledelsesrådgiver, Executive Advisor


Det er blevet hot at opfatte moderne virksomheder som økosystemer, og der tales om agilitet, netværk og bæredygtighed som aldrig før. Spørgsmålet er, hvad metaforen kommer til at betyde for måden, vi udvikler mennesker på. Er vi klar til at bevæge os fra Human til Holistic Ressources, eller har vi stadig en fod i industrimaskinen?

For snart 100 år siden tossede Chaplin rundt ved samlebåndet i stumfilmklassikeren ”Moderne Tider”. Trods forsøget på at følge det høje tempo, ender det helt galt: Den lille mand bliver spist af det store maskineri og teksten konkluderer dramatisk sort på hvidt: "HE' S CRAZY!"

Chaplin taber kampen mod maskinen, men han vinder vores hjerter:  For det er fand´me ikke ham, der er skør. Det er måden, vi indrettede industrisamfundet på, der er crazy. Den lille mands eneste fejl er jo egentlig bare ... SUK… at han er menneske.

Pernille Bøge

Selvstændig ledelsesrådgiver. Cand.mag. i samfundshistorie, ID Coach, ID Mentor og Growth Edge Coach fra Cultivating Leadership. Certificeret i JTI, Teamkompasset, Garuda og Human Developer, samt diplomuddannet erhvervsastrolog.

www.pernilleboge.dk og www.cosmicnodeastrology.com

Det menneskelige menneske

I dag er verden en anden. Ord som: ”kompleks problemløsning”, ”kreativitet” og ”emotionel intelligens” topper World Economic Forums liste over kompetencer, der efterspørges på fremtidens arbejdsmarked. Globale konsulenthuse som PwC arbejder systematisk med ”holistic employer wellbeing” og topledere står frem med hjertet i hånden og taler om ”soft skills” og ”spiritualitet”.

Humans er tilsyneladende virkelig blevet en Ressource. I hvert fald på papiret. For i praksis viser tal og tendenser et billede, der langt fra er helt menneskeligt: Et stigende antal unge står udenfor arbejdsmarkedet. Et stigende antal mennesker får stress på arbejdsmarkedet. Og et stigende antal mennesker forlader arbejdsmarkedet ”før tid” og bliver i bedste fald selvstændige. Hvorfor?

Der er noget, der ikke hænger sammen i vores selvforståelse og i vores tale om, at moderne virksomheder kan opfattes som økosystemer. Der er brug for at gentænke Human Ressources, så vi omfavner det hele menneske – bæredygtigt.

Hvad bliver dog det næste?

Bliver vi lidt ved metaforen om fremtidens virksomheder som økosystemer fremfor mekaniske tandhjul, er mennesket vel at betragte som en plante: Ikke en genstridig møtrik, der skal skiftes ud når den ikke virker, men en selvstændig organisme i organismen. En plante, der skal have næring for at vokse og frembringe frugt.

Det stiller nye krav til HR’s værktøjer og tilgange i fremtiden. I det scenarie får vi pludselig svært ved at forsvare brugen af standardiserede udviklingsprogrammer med røv-til-sæde-undervisning, idéforladte MUS-skabeloner, jernhårde faktureringsgrader eller kognitive talenttests.

Og ja, lad os dvæle lidt ved vores tests. Personprofiler som DISK, JTI eller Belbin er gode til meget, og har tjent os længe. Men svagheden ved dem er: Deres linse synes mere og mere grovmasket, des større behov vi har for at se det enkelte menneskes særlige potentialer i et klarere lys. Vi må lede efter mere fintmaskede tilgange, der kan give os indsigt i det enkelte menneskes holistiske ressourcer, vækstmønstre, aldre og unikke behov.

Og det gør vi åbenbart allerede. Magasinet FORBES bragte for nylig et interview med COO for 99designs, Pamela Webber, som forudser, at astrologi vil være blandt de fire mest vækstende freelanceydelser i de kommende år. Interessen for faget som værktøj til personlig og karrieremæssig udvikling boomer især blandt de unge generationer – altså vores kommende ledere og medarbejdere.

En kuriositet er i den sammenhæng, at den schweiziske psykoanalytiker, Jung (1875-1961), som har lagt navn og rygte til JTI og MBTI, faktisk frabad sig at blive spændt for profil-vognen. Og at han havde en hemmelighed: Han brugte i stor stil astrologiske profiler, horoskoper, i sit banebrydende arbejde med kunder og klienter, men nævnte det aldrig i samtiden, da han var bange for sit videnskabelige renommé! Kom ikke og sig, at paradigmer ikke har magt.

Astrologien er en over 4.000 år gammel psykologisk erfaringsvidenskab, der på linje med den moderne kvantefysik forudsætter, at alt er energi. Universet opfattes som en levende, bevidst, dynamisk organisme, hvor alt er i udvikling og indbyrdes forbundet.

Det enkelte menneskes energimønster kaldes et horoskop og er unikt. Intet er skæbnebestemt, men det enkelte menneske har et sæt spillekort/energier, som det kan spille gennem brug af sin frie vilje. Jo bedre vi kender os selv, des klogere kan vi spille kortene.

Astrologi var som fag tidligere en del af det gode akademiske selskab (matematik, filosofi, astronomi, lægevidenskab og litteratur), men blev marginaliseret i takt med fremkomsten af oplysningstiden i 1700-tallet, hvis grundantagelser er: ”Alt kan måles og vejes” og ”Menneskets opgave er at underlægge sig naturen”.

Astrologiske profiler som HR-værktøj i 2030?

Paradigmer gør os bange for at stikke ud og dermed for at tænke kritisk og kreativt (!). Og de gør os halvblinde overfor vores samtid og fremtid, fordi vi fejlagtigt tror, at vi fremtiden er en forlængelse af nutiden. Men når vi kigger i historiens bakspejl ser vi, at menneskeheden hele tiden bevæger sig fra det ene paradigme til det næste. Fra flad til rund. Fra maskineri til økologi. Fra møtrik til organisme. Og videre.

Så hvad ser du i dit bakspejl? Ville du have nikket bekræftende, hvis nogen i starten af 90’erne havde forudsagt, at HR-chefer i 2020 ville muliggøre mindfulness og morgengymnastik for hele banden? Eller at det eksotiske Enneagram ville erobre kursuskataloger og kompetenceplaner, selv om ingen aner, hvor værktøjet egentlig kommer fra?

Astrologien som fag er over 4.000 år gammel og nød engang godt selskab med akademiske discipliner som matematik, filosofi, lægevidenskab og litteratur. Faget betragter mennesket som et selvstændigt, holistisk økosystem med en særlig energistruktur, der over tid udvikler sig – præcis ligesom alle andre levende organismer. I den forstand er det på linje med den moderne naturvidenskab som siger, at alt er energi. Så hvis vi retter blikket fremad og kigger ud af forruden, er det måske ikke så crazy at forestille sig, at astrologien vinder indpas i virksomhederne i løbet af de næste 10-15 år?

Nå ja, og Chaplin? Han overlevede som en af de eneste stumfilmstjerner paradigmeskiftet til talefilmen og blev således på flere måder en af vor tids største kreative stemmer.

Blev du interesseret i at høre mere om fremtidens ledelse i et nyt perspektiv?

Lyt til Ulrik Nerløes podcast med Pernille Bøge