Jura_conversation.jpg

Husk at indkalde personer på orlov til lønsamtale

Af Mette Nørlem, DANSK HR's juridiske ekspert 

Nu er det i mange virksomheder snart tid til de årlige lønforhandlinger. Husk at du også skal indkalde personer på orlov til en lønsamtale eller tildele dem samme lønstigning, som de ville have fået, såfremt de ikke havde været på orlov.

Med lov om ligebehandling er det tanken, at en medarbejder ikke må stilles dårligere, fordi vedkommende har tænkt sig at udnytte eller udnytter retten til orlov. Med andre ord skal en medarbejder på barsel eller forældreorlov stilles, som vedkommende ville have været stillet, såfremt den pågældende ikke var på orlov.

Dette princip er klart for de fleste virksomheder i forbindelse med afskedigelse, men princippet gælder også i andre forhold, herunder lønstigninger og andet. Praksis har gennem flere domme fastlagt, at det kan være overtrædelse af både ligebehandlingsloven og ligelønsloven, hvis man ikke indkalder en medarbejder til en lønsamtale under medarbejdernes barsels- og eller forældreorlov og dermed afskærer dem fra muligheden for at få en lønforhøjelse.