Fotolia_243890350_Subscription_Monthly_M_WEB.jpg

Stress skal bekæmpes med mentale pauser

Af Mia Tang

Stress er en stigende folkesygdom, og er årsag til 17.000 sygemeldinger hver dag. Mindfulness og mentale pauser er nøglen til at ændre statistikkerne.

Mange internationale undersøgelser har dokumenteret, at det styrker medarbejderes præstationer og psyke, hvis der indføres daglige pauser til at dyrke mindfulness eller på anden vis koble af i løbet af en arbejdsdag.

Så selv om medarbejderne dermed arbejder mindre, forbedres produktiviteten. De føler sig mindre stressede, taler bedre sammen, og føler sig mere kreative og glade for at gå på arbejde, hvilket smitter positivt af på både sygefraværet og medarbejderomsætningen.

Mentale pauser giver målbare resultater


Amerikanske Pandit Dasa er ekspert i mindful leadership og har en helt særlig baggrund: Han er både tidligere forretningsmand og tidligere munk.

Efter 15 år som munk har han viet sit liv til at lære virksomheder om vigtigheden af at skabe mentale pauser i en travl hverdag. Blandt de virksomheder, hvor mindfulness har vundet indpas, er eksempelvis Google, Volvo og Carlsberg.

”Sportsfolk gør det. Forretningsfolk gør det. Stadigt flere virksomheder og organisationer beskæftiger sig med mindfulness og meditation med det formål at skabe et positivt, sundere og gladere arbejdsmiljø for medarbejderne. Og hvis medarbejderne får det bedre, skaber det naturligvis mere produktivitet og øger samtidig chancen for, at de har lyst til at blive i virksomheden. Mindfulness klarer tankerne og giver os en mulighed for at få fokuseret på det vigtigste nu og her,” siger Pandit Dasa.

Alle møder indledes med ét minuts ro

Anne Krog Iversen er medstifter af software-virksomheden TimeXtender, som ligger i Århus og har afdelinger i en række andre lande. Som chief dna og culture-officer har hun været med til at gennemføre, at mindfulness nu bruges overalt i organisationen, og – ikke mindst – til både bestyrelsesmøder og partnermøder. Uanset type indledes alle møder med ét minuts ro.

”Kultur starter i bestyrelseslokalet og på ledelsesgangen, og vi mener det hér – det er ikke bare en ny dille eller tomme ord på væggen,” fastslår Anne Krog Iversen.

Mindfulness er på fire år blevet en del af TimeXtenders DNA. I løbet af dagen kan medarbejderne samle tankerne i meditationsrummet, og der er jævnligt fælles meditation. I begyndelsen med en vis skepsis, men den er forsvundet over tid, fordi pauserne har påviselige effekt.  

”Vi har øget medarbejderstaben med 160 % de sidste to år og eksekverer på en kraftig vækststrategi. Her har værktøjerne og teknikkerne inden for mindfulness vist sig at være meget vigtige, og lært os at passe på os selv og kapere en hverdag, hvor mailboksen bugner, ændringerne sker med lynets hast, mulighederne er mange, og beslutningerne skal tages hurtigt,” siger Anne Krog Iversen.

Hjernen har brug for pauser og ro

Til marts kommer Pandit Dasa til Danmark, hvor han på Awaken Business Summit er indbudt til at lære danske virksomheder om effekten af mindful leadership og mindfulness. Et vigtigt element, når man taler moderne ledelse, siger konferencens grundlægger og CEO Jane Graham: 

”Ifølge tal fra Stressforeningen føler ½ mio. danskere sig udbrændte på jobbet, og 430.000 oplever daglige symptomer på stress. Det er jo dybt bekymrende! Så der er brug for at være openminded – fremfor – som mange desværre gør – at afvise ”det slags” som noget mærkeligt langhåret noget.”

Og at mentale pauser kan være med til at forebygge stress, er der ingen tvivl om, fastslår Pandit Dasa:

”De farlige fysiske symptomer, som stress kan medføre, er udløst af psyken. En stresset hjerne kører på højtryk, stresser kroppen og udløser f.eks. hjertebanken, søvnløshed eller svimmelhed. Det er helt afgørende med mentale pauser, så hjernen får sorteret indtrykkene og kan fokusere på det vigtige.”

Det er for dyrt ikke at forebygge

Sygefravær grundet arbejdsbetinget stress koster det danske samfund 27 mia kr. årligt. Hertil kommer de meget store personlige omkostninger. Så det er på alle måder for dyrt ikke at forebygge, fastslår Anne Krog Iversen:

”Mindfulness kan gøre en kæmpe forskel i forbindelse med arbejdsrelateret stress. Du lærer at mærke efter, hvordan du egentlig har det. Det gør dig i stand til at passe på dig selv og tage styringen i dit eget liv, og ikke lade livet styre dig – heller ikke, når du har mest travlt.”