Niels Honoré - Web.jpg

Sådan gør du arbejdsdagen mere aktiv

Af Mie Liljeberg

Pensionsalderen er stigende, og de mange år på arbejdsmarkedet sætter sit præg både fysisk og psykisk. Men med få ændringer i hverdagen kan man forebygge en lang række sygdomme.

Flere virksomheder er i stigende grad begyndt at indføre fysisk aktivitet på arbejdspladsen – det kan indebære en opfordring til at tage trappen frem for elevatoren eller fælles træning efter arbejde. Og fysisk aktivitet på arbejdspladsen er en god investering, hvis man spørger organisationen ArbejdsmiljøNET og Sundhedsdirektøren Niels Honoré fra Fysio Danmark. Det skriver ArbejdsmiljøNET i deres seneste medlemsblad.

Skift de stillesiddende møder ud med Walk & Talk

Med få ændringer i dagligdagen kan den øgede aktivitet være med til at forebygge en lang række sygdomme, som er årsag til sygedage og tidligt stop på arbejdsmarkedet. Spørger man Sundhedsdirektør i Fysio Danmark, fysioterapeut Niels Honoré, handler det dog ikke kun om den fysiske gevinst, men i lige så høj grad om etisk ansvarlighed.

”Vi har vores medarbejdere i mange år, og vi skal hjælpe hinanden, for vi bruger rigtig meget tid på arbejdspladsen. Der er ingen tvivl om, at motion ikke kun hjælper på vores fysik, men også den psykiske sundhed,” siger Niels Honoré til ArbejdsmiljøNET og fortsætter:

”Det er de færreste, der har tid til høj pulstræning i løbet af arbejdsdagen, men mindre kan også gøre det. Skift f.eks. de stillesiddende møder ud med Walk & Talk møder. De små ændringer kan gøre en stor forskel.”

 


Organisationen ArbejdsmiljøNET forsøger at gøre virksomheder opmærksom på behovet for fysisk aktivitet på arbejdspladsen, og hvordan det kan være en god investering.


”Kroppen er lavet til at bevæge sig, og derfor kan for meget stillesiddende arbejde have negative sundhedspåvirkninger. Fysisk aktivitet er en god investering, fordi det i sidste ende betyder færre sygedage, mere energi - og faktisk styrker træning i arbejdstiden også relationerne på arbejdspladsen,” siger Charlotte Breinholt formand for ArbejdsmiljøNET, der er et netværk for Danmarks arbejdsmiljøprofessionelle.

Tre fokusområder til mere fysisk aktivitet

Det kan være svært at komme fra tanke til handling, og derfor bør fysisk aktivitet indarbejdes i den daglige rutine. Niels Honoré fremhæver derfor tre vigtige fokusområder:

”For det første er det vigtigt med en langsigtet strategi. En god ide er at definere sammen, hvad vi gerne vil have ud af indsatsen; er det færre sygedage, mere trivsel eller noget helt andet,” lyder det fra Niels Honoré.

Han påpeger, at man med stor fordel kan udarbejde en årsplan med fælles fysiske aktiviteter som DHL-stafet, en gåtur rundt om søen, ”Vi cykler på arbejde”-kampagnen mv., så der løbende er tiltag og aktiviteter, der motiverer medarbejderne til at opretholde den fysiske aktivitet.

For det andet er det vigtigt med faste tidspunkter:

”Vores hjerne elsker vaner. Det bliver derfor langt nemmere at komme ud på den daglige gåtur, hvis den ligger samme tid hver dag. Det samme gælder en træningsaftale med kollegerne; sørg for, at den ligger en fast dag på et fast tidspunkt. Så bliver det hurtigere en del af den faste rutine,” fastslår Niels Honoré.

For det tredje må man aldrig undervurdere det sociale i de fysiske aktiviteter.

”Der er rigtig mange både fysiske og mentale fordele ved at være fysisk aktiv, men det sociale element er for mange den største drivkraft. Og som nævnt behøver det ikke tage lang tid. Et kvarters gang kan gøre en forskel. Små øvelser ved skrivebordet kan gøre en forskel. Og så kan man sagtens være produktiv samtidig,” siger Niels Honoré.

Ifølge ArbejdsmiljøNET skal der netop investeres tid og kræfter på, hvordan fysisk aktivitet på arbejdspladsen gøres overskuelig og en naturlig del af hverdagen.

”Både for ledere og medarbejdere er det vigtigt, at den fysiske aktivitet ikke bliver en hæmsko eller noget som gør dagligheden mere besværlig. Som Niels Honoré nævner handler det om at naturliggøre processen, så initiativerne passer ind til den specifikke virksomhed. For nogle betyder det at lave en løbeklub og for andre starter det med at motivere kollegerne til at tage trappen i stedet for elevatoren,” forklarer Charlotte Breinholt.