dec 2 web.jpg

 

I december forkæler DANSK HR vores følgere på LinkedIn med en HR-julekalender fuld af gaver. Hver formiddag indtil d. 24. december kan du på LinkedIn åbne en ny ”låge” i DANSK HR’s julekalender - hvor du får mulighed for at få fingrene i indhold, som normalt kun er for vores medlemmer.
Du kan følge DANSK HR på LinkedIn her

Julekalender 2. dec.

Har du styr på persondata-forordningen?

Alle taler om den nye persondata-forordning, der træder i kraft 25. maj 2018 i Danmark. Selv om det lyder som om, der er langt til maj 2018, så er det på tide, at man kigger på regler og forbereder sig, så man i alle virksomheder og organisationer er klar, når regler træder i kraft.

Det er ikke, fordi det grundlæggende princip for den tidligere persondatalov er ændret. Reglerne har stadigvæk til formål at beskytte personer, hvis data – og i dag endnu mere massivt - opbevares utallige steder både som borger, medarbejder, forbruger og andet. De nye regler er derfor på mange måder også en videreførelse af de gældende persondata-regler, men der er dog mange steder sket skærpelser, og den nye forordning indeholder også nogle helt nye regler.

De væsentligste ændringer i reglerne er:

  1. Højere bøder på op til 4% af den årlige globale koncernomsætning
  2. Skærpede dokumentationskrav for at man overholder reglerne
  3. Samtykke til opbevaring af data
  4. Indførelse af Data Protection Officer for særlige typer af virksomheder
  5. Styrkelse af personers ret til at vide, hvad der er registreret om dem
  6. Personers ret til at blive glemt
  7. Særlig beskyttelse af mindreårige
  8. One-stop-shop
  9. Underretningspligt
  10. Persondatabeskyttelse skal fremover tænkes ind i nye produkter, services og andet, så de overholder reglerne

De fleste virksomheder har nu fået dannet sig et overblik over reglerne, men for mange er det mere diffust, hvad det betyder i praksis. Datatilsynet, der er øverste myndighed på området, har udarbejdet en vejledning med 12 punkter, der giver et godt indblik i, hvad man skal få styr på i praksis inden maj 2018.

Hent vejledningen fra Datatilsynet her

Husk også at du som DANSK HR-medlem kan se frem til (GRATIS) kurset ”Persondata i praksis” i foråret 2017, hvor vi dels giver et overblik over reglerne, men i højere grad giver input til det praktiske arbejde med implementering af de nye persondata-regler.
Hold øje med kalenderen her på hjemmesiden for mere info og tilmelding til kurset.