Ledelse i udvikling 3 - 2018

Tema: Mennesket, maskinen og ledelse

Robotter, machine learning og kunstig intelligens… Hører det ikke mere til i en sci-fi film end i ledelse?

Hastige fremskridt inden for automatiseringsteknologi […] er begyndt at få mærkbar effekt på markeder og samfund verden over. Også det danske arbejdsmarked står over for omfattende forandring. Vi anslår, at eksisterende teknologi kan automatisere op mod ~40 pct. af de samlede arbejdstimer i Danmark.” Sådan skriver McKinsey & Company i en analyse udarbejdet for Disruptionsrådet i efteråret 2017 (Automatiseringens effekter på det danske arbejdsmarked).

Ifølge McKinsey & Company’s analyse er ledelse og personaleudvikling den aktivitet, som har mindst automatiseringspotentiale efterfulgt af anvendelse af ekspertise (beslutninger, planlægning og kreative aktiviteter), interaktion med andre og uforudsigeligt fysisk arbejde. De opgaver, som har størst automatiseringspotentiale, er informationsindsamling, databehandling og forudsigeligt fysisk arbejde, hvor sidstnævnte topper listen.

De nye teknologier skaber et utal af muligheder for virksomhederne i form af bedre produkter, services og mere konkurrencedygtige virksomheder. Robotteknologi og kunstig intelligens vil helt sikkert komme til at løse rigtig mange opgaver, som i dag bliver løst af mennesket. Men der er dog langt til de skrækscenarier, der tegnes af medierne om, at robotterne stort set vil overtage vores jobs. Ovenstående analyse bevidner da også klart om, at der er områder, fx inden for ledelse, udvikling, menneskelig interaktion og kreativitet, hvor teknologien ikke kan erstatte mennesket.

Selvom du som leder dermed er forholdsvist ”fremtidssikret”, da meget af dit job ikke kan digitaliseres helt, så vil de nye teknologier utvivlsomt påvirke dit job og ikke mindst din personaleledelse. For den nye teknologi vil uden tvivl ændre radikalt på de job, som vi kender i dag. Vi bliver nødt til at omdefinere vores jobbeskrivelser, være parate til hele tiden at flytte os kompetencemæssigt, omstille os til nye teknologier og hilse robot-kollegaerne velkomne – og det gælder både dig og dine medarbejdere.

Vi vil med dette nummer forsøge at give dig et indblik i robotteknologi og kunstig intelligens på arbejdspladsen, og klæde dig på til, hvordan du som leder navigerer dig selv og dine medarbejderen sikkert igennem forandringerne. Med tre forskellige cases får du også et indblik i tre virksomheders erfaringer, når maskiner bliver en del af arbejdsdagen.

Forhåbentlig giver vi også dig et billede af, at vi ikke er på vej ind i en sci-fi verden, men at de nye teknologier kan være en hjælpende hånd i kampen om at blive mere effektive end konkurrenterne.

Rigtig god læselyst.

Ny fremtidsrapport: 21 stillinger du ikke vidste, der fandtes i 2028
Cognizant, én af verdens førende virksomheder inden for forretningsudvikling,
har med deres seneste rapport 21 jobs of the future, a guide to getting and
staying employed over the next 10 years
set nærmere på nogle af de nye
jobtyper, som vil spille en afgørende rolle henover de næste 10 år.
Hent rapporten på http://www.danskhr.dk/nyheder/rapporter/

Louise Opprud Jakobsen // Thougt Leader, Future of Work Specialist and Neuroscience Expert, DareDisrupt

Hvor høj er din robot quotient?

Robotter og algoritmer vil kunne udføre arbejde bedre, hurtigere og billigere, end mennesker kan. De vil også kunne udføre jobs, vi ikke kan, fordi de er for farlige eller for komplekse. De vil tvinge os til at gentænke jobs, roller og positioner – og vigtigst af alt, de vil tvinge os til at gøre arbejde mere menneskeligt igen.

Redaktionen // DANSK HR, Foto // Hanne Paludan Kristensen

Kunstig intelligens - et spørgsmål om ledelse

Med nye teknologier følger skrækforestillinger om, hvordan maskinerne tager over, og mennesket bliver overflødiggjort. Vi skal huske at trække på vores historiske bevidsthed, for som samfund har vi stået her før. Det fortæller to ledere, som arbejder med kunstig intelligens.

Brian Daniel Jacobsen // Senior Partner, Valcon

Husk mennesket i den digitale ligning

I forsøget på at følge med digitaliseringen, Industri 4.0, Service 4.0. med videre og ikke blive væltet over ende af bølgen af disruption glemmer vi tit, at vi er nødt til at have os selv med hele vejen. Hastigheden af forandringerne stiller helt nye krav til den måde, vi leder vores medarbejdere gennem omvæltningerne på, hvis vi vil undgå at tabe dem undervejs.

Marie Korsgaard // DANSK HR

Automatisering og robotter er en forudsætning for vores eksistens i Danmark

Hos Kamstrup er meldingen ganske klar og enkel; Uden robotter – ingen arbejdspladser. Nøglen til god implementering af robotterne er involvering af medarbejderne og tydelig kommunikation.

Nikolaj Henum // VirkKom

Udviklingen kommer fra medarbejderne

Hvis man har interesse i viden og udvikling, er det let at få associationer til eventyret om Alice i Eventyrland, når man træder ind på matriklen hos Chr. Hansen på Bøge Alle 10-12 i Hørsholm. Ikke nok med, at man bliver lukket ind på et utroligt smukt område – her emmer også af passion og stolthed og ikke mindst af medarbejdere, der har lyst til at udvikle sig og at gøre en forskel.

Cathrine Lippert // Seniorkonsulent, Digital transformation, Robotteknologi, Teknologisk Institut

Når softwarerobotter og kunstig intelligens rykker ind på kontorerne

Med udviklingen af kunstig intelligens (AI – Artificial Intelligence) og softwarerobotter (RPA – Robotic Process Automation) er nogle desuden begyndt at tale om, at kontorerne ikke bare bliver papirløse men også mennesketomme, fordi stadig flere og mere avancerede processer kan automatiseres og udføres af ”robotterne”. Ikke bare de mere serviceprægende kontorjobs udfordres, men også akademikerjobs.

Marie Korsgaard // DANSK HR

Robotterne gør os ikke arbejdsløse – men de kommer til at forandre rigtig mange jobs

Malene Grouleff er CEO i Grouleff Communications, der er Skandinaviens eneste PR-bureau med speciale i robotter. Malene Grouleff har om nogen fingeren på pulsen, i forhold til hvad der sker på robot- og automationsområdet. Hun gør os her klogere på robotternes indtog på vores arbejdspladser.

Frans Bévort // ph.d. lektor, CBS; Foto // Daniel Hjorth

Person eller organisation: Hvor skal vi kigge hen, når ledelse skal udvikles?

Begrebet ledelsesdilemma er en vigtig, men hidtil overset ingrediens i ledelsesbegrebets DNA. Begrebet er det primære omdrejningspunkt i projekt "Ledelses-GPS til en ny tid", der med støtte fra Industriens Fond gennemføres af Copenhagen Business School, Aalborg Universitet, Syddansk Universitet og NOCA.

Anne Lund Thybring og Andreas Granhof Juhl // AGORA

Konflikthåndtering er lederens lod – eller er det?

Denne klumme handler om selvledelse. Vi ved, at håndtering af konflikter fremhæves som en af de situationer, der kan standse udviklingen af selvorganiserede organisationer (Laloux 2014).

Søren Erenbjerg // Director, PwC

Omkring SKAT

Vi har en medarbejder, som har 10 års jubilæum i næste måned. Vi har tænkt os at give hende en vase til en værdi af 750 kr. Falder dette ind under reglerne om skattefri lejlighedsgaver eller skattefri jubilæumsgodtgørelse?

Frank Pedersen // Afdelingsdirektør, SEB Pension

Nu får du råd til at spare mere op

Regeringen og Dansk Folkeparti har indgået en aftale, der gør det mere attraktivt at spare op til pension. Fremover sørger et ekstra skattefradrag for, at du får flere penge udbetalt i løn hver måned, selv om du fortsætter din pensionsopsparing uændret.

Wenche Strømsnes // Stifter og leder, Bettermeetings

Hvordan skærer jeg igennem og lukker et tema, der kommer op igen og igen?

Alle grupper har temaer, der gentagende gange kommer op, og som vedholdende står i vejen for handling. Ofte har det at gøre med fysiske rammer, adgang til ressourcer eller rollefordeling i et organ længere oppe i ledelseshierarkiet. Sagt med andre ord: Ting, man ikke har indflydelse på.

Søren Voxted // Lektor, Institut for Marketing & Management, Syddansk Universitet

Ledelse af ansatte, der udøver ledelse – men ikke er ledere

I denne artikelserie stiller Syddansk Universitet igennem fem artikler skarpt fokus på ledelse af de moderne medarbejdere med udgangspunkt i fem forskellige emner.