Ledelse i udvikling 3 - 2014

Tema: Organisationenskultur

Som leder ER du organisationskulturen

Performance, trivsel og bundlinjen er i høj grad påvirket af kulturen i organisationen. Som leder spiller du en stor rolle i at drive og forankre organisationskulturen, ligesom du har mulighed for at ændre og udvikle den.

Kultur er et komplekst emne og resultatet af mange forskellige elementer. Ser man på Scheins isbjergmodel, så er det tydeligt, at kun en meget lille del af organisationskulturen er synlig, mens langt størstedelen er usynlige antagelser og mønstre hos organisationens medarbejdere og ledere.

Overordnet set kan man tale om, at en virksomhed kan have en performancekultur, innovationskultur eller lignende. Kultur er også, hvordan vi holder møder, hvordan vi taler sammen, hvordan vi arbejder sammen og omgås hinanden. Kultur er, hvordan man opfører sig, og hvad der ikke er accepteret adfærd. Tilsammen former alle disse elementer virksomhedens kultur, som er den lim, der holder organisationen sammen.

Kultur er ikke noget, som bare ”er”. Kulturen formes af de mennesker, der er i organisationen og kan ikke afkobles fra dem. En nystartet virksomhed kan ikke bare tage ”en kultur” ned fra hylden og sige; dette er vores kultur. Virksomheder som LEGO, Novo Nordisk, A.P. Møller, Microsoft, Google og Facebook har alle nogle klart forankrede virksomhedskulturer, som gennemsyrer alt, hvad virksomhederne siger, gør og står for. Disse virksomheders kulturer er formet af de mennesker, der startede virksomhederne. Nogle organisationskulturer udvikles, som nye ledere kommer til, mens nogle organisationskulturer er så forankrede i virksomhedens grundlægger, at kulturen stadig kan spores tilbage til denne person.

Som leder er du organisationskulturen. Du skal gå forrest, leve den og forstå, at organisationskulturen er med til at afgøre virksomhedens succes. Det betyder, at du som leder skal forstå organisationskulturen og dermed menneskene i organisationen. Jeg håber, at du i dette nummer finder inspiration til arbejdet med kulturen i din organisation.

God læselyst.


Mads Bab

En virksomheds ideer er kun så værdifulde som den kultur, der udklækker og udvikler dem

Oftest bliver virksomheders potentiale målt i eksterne muligheder på markedet eller på optimering af virksomhedens finansielle kapital. Men der findes et potentiale i virksomheder, som rummer meget større muligheder end ovenstående vurderingsformer. Nemlig en kultur, der fremmer medarbejdernes ideer.

Nikolaj Henum, VirkKom

Det fleksible kontor stormer frem - men det betyder ikke, at vi siger farvel til virksomhedskulturen

Ikke mange danskere kender ham, men det burde vi måske gøre. For hans bedrifter og resultater er intet mindre end i verdensklasse – og noget, som vi alle sammen kan lære af. Det gælder ikke kun iværksættere, men også virksomheder, organisationer og samfundet generelt. Manden hedder Mark Dixon. Han er englænder og grundlægger af kontorhotelimperiet Regus.

Signe Hyldgard Heskia, seniorkonsulent, Teknologisk Institut

Afdæk styrker og blindspots med en kulturanalyse

Som leder er der vigtig information at hente, hvis du bliver bedre til at spotte og justere hensigtsmæssig og uhensigtsmæssig adfærd, der stammer fra din virksomheds kultur – men det lyder nemmere at få øje på, end det er!

Annette Zerrahn, HR-chef, VisitDenmark

At arbejde med organisationskultur i VisitDenmark

VisitDenmark har siden 2010 været på en større "rejse" fra en mere offentligpræget institution til en ren markedsføringsorganisation med fokus udelukkende på international markedsføring. Skiftet fra en bredere opgaveportefølje med bl.a. erhvervsfremmende og -udviklende aktiviteter til en mere rendyrket kommerciel disciplin har stillet nye store krav til både organisationens ledere og medarbejdere.

Richard R. Gesteland

A Global View of Organizational Culture

Companies and associations everywhere are learning from experience that organizational culture tends to reflect the host countrys national culture. Our clients in Denmark find that their own organizational culture differs markedly from most of the international counterparts they work with around the world. The biggest difference is between their own egalitarian organizational structure – horizontal, with few layers of management – and the vertical, hierarchical structure Danes so often encounter abroad.

Louise Opprud Jakobsen, Lab Agent, Innovation Lab A/S

Dit kontor = din innovationsevne

Steve Jobs havde en finger med i spillet af designet af Pixars hovedkontor, og bygningen er efter hans død blevet kaldt for ”The Steve Jobs Building”.

Jens Moberg, Indehaver af Leadership Institute og bestyrrelsesformand for bl.a. Grundfos og PostNord samt forfatter af flere ledelsesbøger

Virksomhedskultur i hverdagen

Hvad er kultur? Hvis man tjekker i Wikipedia, så får man følgende svar: Ordet kultur er latin og betyder "det dyrkede" i modsætning til ordet natur, som betyder "det fødte". Kultur kan defineres som den ikke-genetiske videreførelse af adfærd til en ny generation.

Anne Øvlisen, cand.jur og Senior Manager i PWC

Spørgsmål omkring SKAT


Marie Korsgaard, Communication Manager, DANSK HR

Værdierne skal altid prioriteres

Torben Nordal Clausen står i spidsen for en af dansk erhvervslivs mest markante væksthistorier – energihandelsvirksomheden Danske Commodities. På resultat- og vækstaksen slår virksomheden sine egne rekorder år efter år. I sin ledelse lægger Torben Nordal Clausen stor vægt på virksomhedens værdier, synlig ledelse og stærke relationer til medarbejderne.

Martin Bjergegaard, iværksætter og forfatter Jordan Milne, canadisk iværksætter og forfatter

VÆK MED TIDSSPILDET

Det er forbløffende, så megen tid og energi vi alle sammen spilder hver eneste dag. Det er ofte dokumenteret, at 20 % af vores indsats medfører mindst 80 % af vores resultater. Størstedelen af vores arbejde tilfører ikke hverken vores succes eller vores tilfredshedsfølelse nogen større værdi. Det svære er selvfølgelig at skelne mellem de vigtige opgaver og tidsspildet. I denne udgave præsenterer vi dig for to ud af 14 tips til at undgå faldgruberne for tidsspildet. For nogle kan det være unødvendige konflikter, for andre manglende effektivitet, når der skal rejses kapital, og for andre igen kan det være udsættelse af vanskelige beslutninger. "Jeg har observeret, at de fleste succesfulde mennesker typisk kommer foran i det tidsrum, hvor andre spilder tiden". – Henry Ford.

Frank Pedersen

Har du styr på, hvem der arver dig?

Arv – hvem får hvad, er det rimeligt, og hvad kan du selv disponere over – har været på alles læber i 2014 takket være DR’s søndagssatsning Arvingerne. Serien demonstrerede, hvor hurtigt økonomi slår skår i en familie. Så det betaler sig i god tid at få overblik over, hvordan arven efter dig fordeles. Og om et testamente kunne sikre en for dig mere optimal fordeling af dine midler. Mange danskere bliver overraskede over, at to fællesbørn som udgangspunkt tilsammen arver ligeså meget som ægtefællen, når den ene forælder dør, men også overraskede over, at du kan begrænse børnenes samlede arv til 6 pct. af din formue i et testamente.