Ledelse i Udvikling 3 - 2012

Tema: Nordiske arbejdspladser

I en stadig stigende globaliseret verden bliver det for flere og flere virksomheder hverdag at skulle være en del af eller samarbejde med virksomheder og selskaber i andre lande. Er det daglige samarbejde med en indisk virksomhed, så er vi klar over, at der er store kulturelle og historiske forskelle. Består vores samarbejde derimod med skandinaviske virksomheder, så forventer vi, at vores kultur, sprog og historie næsten er identisk, men alligevel ved vi godt, at der er forskelle.
Disse forskelle gør, at vi ofte i dette samarbejde møder hinanden med en række fordomme og klassificeringer. På den ene side hjælper disse klassificeringer os med at håndtere den enorme mængde information, vi ofte må forholde os til f.eks. ved, at vi grupperer en gruppe af mennesker og bestemmer af disse ofte agerer, ser ud og så videre på en bestemt både.
På den anden side er denne gruppering problematisk, da dette medfører en for høj simplificering, og dermed risikerer man som leder at miste fokus på individerne og dens enkeltes kompetencer og viden. Sker dette mister vi værdifuld viden, som kan påvirke virksomhedens innovationsgrad og konkurrencesituation negativt.
Foruden de kulturelle fordomme er det også essentielt at have fokus på de forskellige lovmæssige forskelligheder, der eksisterer blandt de nordiske lande. Især i store koncerner kan der være en tendens til at opfatte de nordiske lande som ens og som en region, men rent lovmæssig er det vigtigt at have for øje, at der er vidt forskellige bestemmelser gældende blandt de nordiske lande.
Trods forskelle og fordomme så er det dog i samarbejdet med andre nordiske lande vigtigt at huske, at der er rigtigt mange forhold, der ligner hinanden – også på arbejdsmarkedet. Vi har alle lav magtdistance og en flad struktur, og de nordiske arbejdspladser er kendetegnet ved en god samarbejdskultur.
Så glæd dig over den fælles baggrund vi kommer med, men kend forskellene og nyd så det gode samarbejde, der kan være mellem de nordiske lande.


Marie Brix, HR Development Manager, PID-Personalechefer I Danmark

Respekt for kulturen gav succes

Sammensmeltningen af kulturerne i svenske Eniro og danske Krak har givet udfordringer i form af ledelsesmæssige og kulturelle forskelle. Den fællesnordiske organisation er lykkedes med at høste markante succeser i form af besparelser og synergi i produktudvikling og kompetencecentre. Men Eniro er stadig kun på vej til at forløse det fulde potentiale.

Jens Lund Mosbek, Kromann Reumert og Ulrika Wennerklint, Advokatfirman Lindahl

ANSÆTTELSESRET I SCANDINAVIEN

– VÆR OPMÆRKSOM PÅ FORSKELLIGHEDERNE

Signe Hyldgard Heskia, produktansvarlig, marketing og ledelse, cand. mag. i religionshistorie, Teknologisk Institut

Når personlig udvikling bliver spirituel


Frank Pedersen, SEB Pension

Pension i Danmark - skat i Sverige?


Anne-Marie Dahl, fremtidsforsker. Futuria

Fremtidens flydende arbejdsmarked


Marie Korsgaard, Communication Manager, PID–Personalechefer I Danmark

Han sætter holdet, men de spiller selv kampen

Jesper Panduro ejer i dag hovedparten af Trip Trap og er administrerende direktør i virksomheden. Indtil 2011 delte han topposten med Anders Bundgaard Pedersen, men da Jesper overtog Trip Trap, gav det ham mulighed for at lede virksomheden i den retning og på den måde, han mener, er bedst.

Anne Øvlisen, Manager, Price water house coopers

Spørgsmål omkring skat

Er det rigtigt, at arbejdsgiveren nu skal indberette alle personalegoder? Vi skal til at indføre bruttolønsaftaler på arbejdspladsen. Jeg har hørt, at det ikke er ligegyldigt, hvornår bruttolønsaftalerne indgås. Er dette korrekt?

Pia Norup, direktør, Lifecapacity

Bare fødder – bare fedt!