Ledelse i Udvikling 2 - 2015

Tema: Skab motivation hver dag

Som leder er du rollemodel – ord og handling skal gå hånd i hånd

Motivation er afgørende for vores virksomheders succes, for motiverede medarbejdere er mere effektive, engagerede, produktive og glade, har mindre sygefravær og er nemmere at fastholde. Så medarbejdernes motivation er direkte forbundet med virksomhedens bundlinje.

Dette nummer af Ledelse i Udvikling handler om motivation. Motivation er ikke en tanke eller en følelse. Motivation resulterer i en handling eller en adfærd hos personen. Tag nu for eksempel dig selv; lige nu sidder du og læser et magasin omkring motivation af medarbejdere. Brug et øjeblik og tænk over din egen motivation – den motivation der har resulteret i en handling hos dig – i dette tilfælde, at du har taget magasinet og er begyndt at læse i det. Al handling er resultatet af en eller anden form for motivation.

Det samme gælder for dine medarbejdere. Imidlertid er det, der motiverer dig selv, ikke nødvendigvis det samme, der motiverer dine medarbejdere. Dine medarbejdere motiveres heller ikke af det samme.

Samfundet har generelt ændret sig i en meget individualistisk retning – stort set alle produkter og services kan i dag individualiseres. Der er en høj grad af fokus på det enkelte individ og dets ønsker, behov og værdier. Det glæder også blandt medarbejderne på arbejdspladsen. Derfor er nøglen til motiverede medarbejdere at forstå, hvad der driver og motiverer den enkelte medarbejder, hvad han/hun oplever som meningsfuldt og på den baggrund forsøge at skabe nogle rammer og opgaver, som medarbejderen finder motiverende.

Det er dig, som leder, der har muligheden for at påvirke medarbejdernes motivation. Motivation af medarbejderne er dog ikke noget, du kan tage frem og lægge fra dig ligesom fx den årlige MUS-samtale – motivation er en on-going proces, hvor du hele tiden skal have fokus på løbende at identificere medarbejdernes individuelle behov. Hver eneste interaktion med dine medarbejdere er i realiteten en mulighed for dig til at motivere dine medarbejdere – brug den.

I dette nummer har vi samlet en række artikler, som forhåbentlig vil hjælpe dig med at forstå grundlaget for medarbejdermotivation og give dig inspiration til at motivere dine medarbejdere. Din egen motivation er imidlertid mindst lige så vigtig – så artiklerne kan samtidig give dig mulighed for at forstå dig selv og din egen motivation. Som leder har du nemlig en afgørende rolle i forhold til, at dine medarbejdere er motiverede. Du er rollemodel, så ord og handling skal altid gå hånd i hånd.

Rigtig god fornøjelse med både din egen og dine medarbejderes motivation.


Af Pernille Erichsen, MSc i psykologi, ledelseskonsulent i Implement Consulting Group

Nøglen til de bedste resultater findes blandt motiverede medarbejdere – men hvordan får ledere låst op for potentialet?

Har du fundet alle nøglerne til at låse op for motivationspotentialet i din organisation? Hvis ikke, så kan det anbefales at lede videre, da medarbejderes motivation netop er nøglen til øget omsætning, effektivitet, kundetilfredshed, performance, kvalitet og nedbringelse af sygefravær.

Af Marie Korsgaard, Communication Manager, DANSK HR

Direktør: Motivation er vores vigtigste ressource

I en globaliseret verden med benhård konkurrence lyser en dansk-amerikansk teknologivirksomhed op på den internationale stjernehimmel med kommunikationsprodukter, der hver dag gør livet nemmere for personale i bl.a. sundheds- og detailsektoren verden over. En del af hemmeligheden bag succesen skal findes i medarbejderkulturen, hvor motivationen hos den enkelte medarbejder har topprioritet.

Af Lars Kure Juul Nielsen og Mohit Mukherjee

Lykkelige organisationer? – Dét skal tages alvorligt!

Lykke – hvad er det, og hvorfor er det interessant? Vi synger Happy Birthday, vi spiser Happy Meals, bruger smileys til at vise, noget er godt. Sidste år var Pharrell Williams sang "Happy" den mest downloadede sang i verden. Den krydsede grænser og kulturer. Lykke er på vores dagsorden. Selv den Amerikanske uafhængighedserklæring fastslår, at “…all men have a right to the pursuit of happiness”.

Af Anna Margrethe Wegeberg Nebel, cand.psych., chefkonsulent, ATTRACTOR

Jagten på motivation

Motivation ligger i hjertet af vores samfund og tidsånd som noget uomtvisteligt positivt. Men hvordan opstår motivation hos medarbejderne, og kan du overhovedet skabe motivation?

Af Marie-Louise Halmø

Du skal ikke gøre noget, du skal være noget

Der findes ingen gylden løsning for, hvordan en leder motiverer sine medarbejdere. Helle Lynggaard og Henrik Andersen er begge ledere i samme firma, men motiverer deres medarbejdere forskelligt.

Af Peter Holdt Christensen

Motivation – mange taler om det, men få gør noget ved det

Den allervigtigste opgave, enhver leder har i enhver organisation, er, at sikre at de ansatte på de bedst mulige måder motiveres.

Alfred Josefsen, foredragsholder, bestyrelsesmedlem og ledelsesrådgiver

Ledelse ifølge Alfred Josefsen

Vil du være med til at skabe et grundlag for mere ukompliceret ledelse?

Anette Prehn, sociolog (MA), foredragsholder og forfatter

Tag sort bælte i amygdala-tackling 1

Forandring er ikke længere en begivenhed – det er et vilkår. Alligevel er modstand mod forandring i organisationer drænende som aldrig før, og 70 procent af alle forandringsinitiativer mislykkes. Hvordan kan man egentlig kommunikere og gennemføre forandringer på en vellykket måde?

Frank Pedersen, Afdelingsdirektør SEB Pension

Folkepension – hvad kan du regne med at få?

I takt med at danskerne bliver ældre, stiger folkepensionsalderen. Hvis du savner overblik over, hvornår du kan få udbetalt folkepension, hvor meget du får udbetalt, og om du kan arbejde ved siden af folkepensionen, så læs med her.

Jens Moberg, Indehaver af Leadership Institute

Balancen mellem at være personlig og privat

En leder øger sin gennemslagskraft gennem at være personlig, men samtidig bør man undgå at gå over grænsen til at være privat. Hvordan finder man denne balance?

Af Trine Kolding, forfatter og underviser med speciale i personlig effektivitet og planlægning

De tre tidstypers® styrker og udviklingsmuligheder

Første artikel i serien om De tre tidstyper® tidsoptimisten, tidsrealisten og tidspessimisten handlede om deres karakteristika. Se oversigten for en genopfriskning. I denne artikel stiller vi skarpt på tidstypernes styrker og udviklingsmuligheder.

Anne Øvlisen, cand.jur og Senior Manager i PwC

Spørgsmål/svar til Ledelse i udvikling

Jeg er lønansvarlig i en virksomhed, hvor jeg skal indberette medarbejdernes personalegoder til SKAT. I forbindelse med ansættelse af en medarbejder har vi stillet en fri bolig til rådighed for medarbejderen. Spørgsmålet er, om det er medarbejderen selv eller os, der har indberetningspligten til SKAT angående boligen, og hvordan beskatningen vil finde sted?

Kim Staack Nielsen

Rom blev ikke bygget på en dag

Vi kender alle ordsproget om, at Rom ikke blev bygget på en dag. Meningen er også klar, nemlig at ting tager tid, men samtidig ligger der også for mig i ordsproget en tilkendegivelse af, at vi er nødt til at starte et sted og bygge et fundament op, som vi så efterfølgende kan bygge videre på. Sådan er det også med en HR-funktion.