HR-chefen 4 - 2022

Tema: Det fulde potentiale og talenterne

Det fulde potentiale og talenterne

 

 

 

 

 

 

 

Talentudvikling står som høj prioritet i det organisatoriske landskab og er et dominerende konkurrenceparameter på niveau med strategi og økonomi hos internationale og danske virksomheder. I dansk kontekst sættes der årligt fokus på at hylde de største unge talenter i det danske erhvervsliv.

Eksempelvis tager det sig ud i en særlig udnævnelse og kåring i Berlingske Tidende, som kaldes ”Talent 100”. Heri portrætteres 100 udvalgte talenter under 36 år, som ifølge Berlingske har ”evnen og viljen til at nå helt til tops”. Til trods for at Berlingske fokuserer på den yngre talentmasse under 36 år, så er der imidlertid forskning, som peger på, at talent er et potentiale, som alle mennesker i alle aldersgrupper besidder. Den ”talentfulde” medarbejder rummer dermed et uforløst potentiale, hvorfor det er relevant at spørge til, hvordan man i en virksomhed kan arbejde strategisk med at understøtte og udvikle dette.

Denne ambition om at udpege enkelte, yngre medarbejdere til at udvikle deres særlige talent er imidlertid under udvikling til at nærme sig en bredere og mere fælleskabsorienteret ambition. Især som konsekvens af corona har vi fået øjnene op for, hvor stærkt og vigtigt fællesskabet er for arbejdspladserne.

Med andre ord er det centralt, at HR beskæftiger sig med, hvordan potentialet udvindes i medarbejderen og i organisationen som helhed. Det organisatoriske arbejde med talenterne hænger dermed uundgåeligt sammen med en forandring eller udvikling, som finder sted både i den enkelte medarbejder og i samskabelse med andre i et konkret læringsmiljø eller talentklima. Der kan dermed argumenteres for, at talentudvikling kan anskues som en strategisk aktivitet, som ultimativt vil medføre øget performance, human kapital værdi og profit på bundlinjen. Kvaliteten af et talentklima er derfor altafgørende for, hvorvidt talentudviklingen skabes, og samtidig kan tiltrækningen af talenter være en udfordring i den nuværende samfundssituation med generel mangel på arbejdskraft. Med dette for øje kan talent således betyde, at virksomheders infrastruktur må reorganiseres med henblik på at mobilisere den strategiske investering i talentudviklingen internt.

Læs med, og find inspiration til at udvikle den rette strategiske tilgang til arbejdet med talentmassen i jeres organisation.

God læselyst!

 


Tid til refleksion over - Det fulde potentiale og talenterne

Jagten på talent synes efterhånden allestedsnærværende både i arbejds- og fritidslivet. Optimalt er talent naturligt forbundet med en passion – men hvad er talent egentlig? Ambitionen har i organisationer været at få potentialet frem i den enkelte medarbejder, og man måles på sin individuelle performance. Men vi nærmer os nu en udvikling i retning af at opnå det fulde potentiale af fællesskabet.

René Dalgas, ADM, direktør og medejer af Struqtures

Talent Management 2022 – hvordan får vi det bedste frem i dem, vi har?

Arbejdsmarkedet er gloende hedt. Der er knaphed på ressourcer og kamp om talenterne. Fastholdelse er næsten vigtigere end tiltrækning. Når der kun er få mere eller mindre kvalificerede ansøgere til en stilling, er det fristende at slå sig til tåls med det gamle ordsprog om at nøjes med den, man kan få, når man ikke kan få den, man elsker.

Betina Liliendala, Erhvervsrådgiver, ledercoach og foredragsholder. Liliendal. Human Capital Management

Sæt talenterne i spil på tværs af generationer

På den diverse arbejdsplads, hvor morgendagens behov endnu ikke står lysende klart, bør der tages et opgør med den nuværende talentpraksis, hvis I vil tiltrække og fastholde talenter uagtet deres fødselsår. Men hvad kan I droppe eller tilføje, hvis talenter i alle generationer skal motiveres og engageres?

Heidi Heltborg Juul, HR-direktør hos DHL Express Danmark

Hvordan bliver man kåret til verdens bedste arbejdsplads?

Det er et spørgsmål, som mange virksomheder stiller sig selv. Hos DHL Express handler det om at bevare en unik virksomhedskultur, hvor tillid og medarbejdernes trivsel er i top, og hvor der investeres i medarbejdere, udvikling og potentialet hos den enkelte.

Signe Duedahl Nørgaard, Editorial Assistant, DANSK HR

I Kemp & Lauritzen er interne uddannelser med til at drive deres konstante udvikling

For at fastholde og tiltrække de gode nøglemedarbejdere har teknikvirksomheden Kemp & Lauritzen oprettet nye interne uddannelser til deres formænd og projekt- og serviceledere på henholdsvis 10 og 20 ECTS-point. Det har de gjort for at sikre, at uddannelserne er 100 procent praksisnære, samtidig med at deltagerne øger deres interne netværk. Og fordi de grundlæggende tror på, at man ikke behøver at skifte arbejdsplads for at skifte job.

Mia Thyregod Rasmussen, ph.d., adjunkt, og Jochen Hoffmann, ph.d., lektor, Institut for Kultur og Læring, Aalborg Universitet

HR-strategi i hybridorganisationer

I denne artikel belyser vi aspekter af HR i organisationer, der som en grundlæggende kongstanke prøver at forene sociale og kommercielle værdier. I forskningslitteraturen bruges betegnelsen ’hybridorganisationer’, og det dækker eksempelvis socialøkonomiske virksomheder og kooperativer.

Fire bogomtaler


Judy Hermansen, Inst. for Virksomhedsledelse, SDU

Er kvinder virkelig ledere?

Der er et solidt forskningsmæssigt belæg for, at kvindelige ledere booster kreativiteten og smidigheden i en organisation. Så jo flere kvinder, jo bedre, tænker man umiddelbart – men så enkelt er ledelse måske ikke? Især ikke, hvis der er mange kvindelige medarbejdere i virksomheden!

Redaktionen, DANSK HR

Kom med på Træfpunkt HR 2022

Træfpunkt HR er Danmarks største HR-event hvor der er garanti for faglig inspiration, samt nyeste viden og trends inden for HR-området. Du får mulighed for at netværke med andre HR-professionelle samt nogle af landets førende HR-leverandører.

Gode råd til HR


Nyhedsspot


Lisbeth Nedergaard

HR med hånden på kogepladen

HR skal se sig selv som forretningsmennesker med speciale i Human Ressource – ikke det modsatte. Med den indgangsvinkel, dyb forståelse for forretningen og en utraditionel karriere, driver Anne-Christine Ahrenkiel People-divisionen i rederiet DFDS.

Adam Rewucha, Global Social Security Lead, Northern Europe, VIALTO Partners

Hjemmearbejde i udlandet – hvor går grænsen?

Foråret 2022 er ved at blive til sommer. Fokus på corona er skiftet ud med et ændret nyhedsbillede, og verden er ved at åbne sine grænser igen. For danske virksomheder betyder det, at ønsket om hjemmearbejde nu for alvor skal sættes i rammer.

Marianne Granhøj, partner, og Mette Bull Richmann Graah, senioradvokat

Ny lov vedtaget: Skærpede krav om måltal og politikker for det underrepræsenterede køn

Folketinget har netop vedtaget et lovforslag, der skal medvirke til en mere ligelig kønsfordeling i rekrutteringen til ledelsesorganer i danske virksomheder.