As3 Aarhus 0159 WEB

Danskerne oplever mindre stress under corona

 

Andelen af danskere, der føler sig stressede af deres arbejde, er faldet det seneste år. Det viser en ny stor spørgeundersøgelse, som Epinion har gennemført for AS3. Resultatet overrasker folkene bag analysen.

 

En hverdag med hjemmearbejde, hjemsendelser, aflyste arrangementer og manglende sociale fællesskaber presser danskernes mentale sundhed og har fået ventelisterne hos landets psykologer til at vokse med bekymrende hastighed.

Til gengæld er andelen af danskere, der føler sig stressede, faldet. Det viser en omfattende spørgeundersøgelse, som Epinion har gennemført for konsulenthuset AS3 i løbet af januar. 

Undersøgelsen viser, at 15 procent af danskerne ofte eller hele tiden føler sig stressede. Det er en nedgang på to procentpoint i forhold til året før, hvor det var 17 procent af danskerne, som oplevede stress. I 2019 var tallet 18 procent.

 

Overraskende nedgang

Nedgangen overrasker Thomas Lange, der er erhvervspsykolog hos AS3, og som har været med til at udarbejde spørgsmålene i undersøgelsen.

”Tallene kommer bag på mig. Men vi må også konstatere, at mange virksomheder er meget bevidste om, at den usædvanlige coronasituation kræver en ekstraordinær, proaktiv indsats for at forebygge stress og mistrivsel hos medarbejderne. Virksomhedernes målrettede indsats kan sandsynligvis forklare noget af nedgangen,” siger Thomas Lange og fortsætter:

”Samtidig skal der heller ikke herske nogen tvivl om, at mange medarbejdere mistrives under de ændrede arbejdsforhold – men de negative effekter, man oplever, er måske i højere grad ensomhed eller meningsløshed frem for stress. Derudover kører livet videre i mange virksomheder, hvor der også er mange medarbejdere, der med mere hjemmearbejde og mere fleksibilitet faktisk oplever større indflydelse på deres arbejdsdag,” siger han.

 

Nye krav til lederne

Det er tredje år i træk, at AS3 gennemfører undersøgelsen af danskernes arbejdsliv, og i perioden har virksomhederne ifølge Thomas Lange fået mærkbart mere fokus på stress og trivsel. 

Men selvom den seneste undersøgelse viser endnu et fald i andelen af danskere, der oplever stress i hverdagen, er der fortsat meget arbejde, der skal gøres i virksomhederne, påpeger han.   

”Det bliver et maraton – der er ingen lette løsninger, når det kommer til stress. Jeg håber dog på, at coronapandemien kan gøre os bedre til at anerkende de individuelle behov og normalisere vores mentale udfordringer. Hvad enten det er ensomhed, stress eller meningsløshed.”

 

 

”I takt med at flere arbejder hjemme, stiller det nye krav til virksomhederne – og særligt til lederne – om at være mere proaktive og opsøgende. Vi ved, at barrieren i forhold til at skulle ringe og forstyrre chefen er større end at stikke hovedet ind på kontoret. Ofte vil flere, men kortere touch points være nyttige i relationen mellem medarbejder og leder,” siger han og fortsætter:

”Samtidig øges kravene til selvledelse for den enkelte medarbejder. Derfor bliver det også afgørende, at lederen skaber psykologisk tryghed i teamet, så den enkelte tør række ud, hvis vedkommende mistrives eller er stresset,” siger Thomas Lange.

Se flere resultater fra undersøgelsen her