Rapport_Åbne kontorlandskaber.jpg

Åbne kontorlandskaber: Ledere ser ikke medarbejdernes problemer

Plantronics har netop fremlagt resultaterne af en global undersøgelse foretaget med hjælp fra Oxford Economics, der fokuserer på, hvordan åbne kontorlandskaber påvirker forskellige typer medarbejdere. Undersøgelsen kigger bl.a. nærmere på medarbejdernes krav og ønsker, og hvad lederne skal gøre for at øge produktivitet og tilfredshed blandt de ansatte.

Oxford Econimocs har interviewet mere end 1200 ledere og medarbejdere fra forskellige brancher i Danmark, Sverige, Norge, Finland, USA, Canada, Storbritannien, Tyskland, Indien, Kina og Australien. Undersøgelsen inkluderer derudover detaljerede interviews med ledere, der aktivt arbejder med at imødekomme samarbejds- og produktivitetsudfordringer i åbne kontormiljøer.

Undersøgelsens vigtigste resultater:

  • Medarbejderne ønsker blot at arbejde.  Muligheden for at kunne fokusere på sit arbejde uden forstyrrelser er topprioritet for medarbejderne, når det handler om kontorindretningen. Adgang til goder som gratis mad er langt mindre vigtig.
  • Teknologi-integration er stadig ’work-in-progress’. Det forventes at medarbejderne altid er forbundet og har adgang til arbejdspladsen, men kun 40 pct. angiver, at de enheder, de benytter derhjemme er sømløst integreret med dem, de bruger på arbejdet.
  • At ‘være på’ konstant kan medføre tvangspræget adfærd og føre til udbrændthed. Mere end en tredjedel af medarbejderne siger, at de primært bruger deres kommunikationsenheder af ren og skær vane eller tvang, af frygt for at gå glip af noget eller på grund af socialt pres.
  • Lederne ser ikke problemerne. Næsten to ud af tre ledere hævder, at medarbejderne er udstyret med de værktøjer, de skal bruge for at håndtere forstyrrelser på jobbet – mindre end halvdelen af medarbejderne er enig heri.

“Larm og forstyrrelser har stor indvirkning på produktiviteten,” siger Edward Cone, Deputy Director of Thought Leadership and Technology Practice Lead at Oxford Economics. ”Det er problemer, som virksomhederne kan gøre noget ved – det kræver dog, at de først anerkender, at der overhovedet er et problem.”

Rapporten indeholder desuden en række anbefalinger til ledere, der ønsker at forbedre produktiviteten blandt medarbejderne – hvilket rent faktisk er, hvad medarbejderne selv ønsker:

  • Gå i dialog med medarbejderne om, hvad der fungerer, og hvad der evt. ville være godt at ændre i forhold til kontorindretning, muligheden for at arbejde hjemmefra og på farten samt teknologi.
  • Sørg for at medarbejderne har de værktøjer, der er nødvendige for at kunne arbejde hvor som helst.
  • Giv medarbejderne den ro, plads og redskaber, der er nødvendige for at kunne arbejde fokuseret.
  • Opfordr alle medarbejdere til at finde en god balance mellem arbejde og privatliv, f.eks. ved at lukke ned for mails og telefon efter arbejde.

Medarbejdertilfredshed og produktivitet kan aflæses positivt på virksomhedens bundlinje. Konklusionen på undersøgelsen må derfor være, at et velindrettet kontormiljø, integreret teknologi og en bedre work/life-balance til hver en tid må være indsatsen værd.

Læs mere og hent rapporten her
 

Kilde: Plantronics og Oxford Economics