Fotolia_127035400_Subscription_Monthly_M_web.jpg

Ny undersøgelse: Danmark har brug for knowhow og visionær ledelse for at kunne følge med den digitale transformation

Danske virksomheder oplever mangel på strategi, knowhow og visionær ledelse som de største udfordringer for at kunne følge med digitaliseringen på HR-området, viser ny undersøgelse.

De fleste danske virksomheder ser digitalisering som en høj prioritet og ønsker at implementere digitale forretningsmodeller og ny teknologi. Men på trods af at 83 procent mener, at HR spiller en væsentlig rolle inden for digitaliseringen af en virksomhed, er hver femte danske virksomhed (20 procent) endnu ikke gået i gang med digitaliseringsprocessen.

Det viser en undersøgelse fra IDC, der er sponsoreret af Cornerstone OnDemand.

 

Undersøgelsen Future Business: Unleashing Your Talent ser på HR- og afdelingslederes opfattelser og forventninger til den rolle, som HR spiller for den digitale transfor-mation i 14 europæiske lande, heriblandt Danmark.

Når man skifter over til digitale forretningsmodeller, kræver det ofte forandringer af organisationens kerneprocesser, og den største forhindring for dette ligger ofte hos menneskene i virksomheden, og ikke hos teknologien i sig selv. Under-søgelsen har blandt andet set på, hvilke forhindringer, der ligger i vejen for den digitale transformation, og på dette punkt afviger Danmark fra resten af Europa.

I Danmark er det ikke så meget virksomhedernes interne kulturelle modstand, der ses som problemet, men tværtimod mangler hos ledelsen.

I Danmark ser de adspurgte HR- og afdelingschefer de største forhindringer som værende ”mangel på knowhow”, ”mangel på visioner fra ledelsen” og ”mangel på økonomiske ressourcer”, hvorimod det i langt de fleste europæiske lande handler om et problem med virksomhedskulturen og kulturelle forhindringer hos arbejdsstyrken.

De fem største forhindringer

Procentdel af danske adspurgte

Mangel på knowhow

31%

Mangel på visioner hos ledelsen

29%

Mangel på økonomiske ressourcer

29%

Legacy IT-systemer

26%

Kulturel modstand imod forandring

26%

 
   

”HR spiller en fundamental rolle for den digitale transformation – især når man ser på de mange udfordringer, der har med arbejdsstyrken at gøre. HR har fået en mere strategisk rolle i virksomheden, og det betyder mere fokus på at engagere arbejdsstyrken for at opnå digital succes – og dermed booste selvtilliden hos de danske virksomheder.”“Enhver virksomhed er på hvert sit stadie af den digitale transformation, og det er både spændende og skræmmende på samme tid,” siger Vincent Belliveau, Executive Vice President og General Manager for Europa hos Cornerstone OnDemand.

“Digital transformation er blevet en topprioritet i Danmark,” tilføjer Bo Lykkegaard, Associate Vice President hos IDC Software og European Enterprise Applications.

”Vellykket transformation kræver ændringer af den måde, som de ansatte ledes på, motiveres og videreuddannes. Det kræver også en væsentlig indsats inden for intern kommunikation og forandringsledelse. Et klart flertal af afdelingscheferne ser HR som værende afgørende for at kunne opnå en vellykket digital transformation.”

Når man ser på, hvor tilfredse virksomhederne i Europa er med deres HR-værktøjer, ligger Danmark helt i bund, når det handler om strategisk planlægning på lang sigt. I Danmark er det kun 23 procent af de adspurgte, der planlægger på langt sigt, i forhold til et europæisk gennemsnit på 39 procent, og med Østrig (51 procent), Sverige (47 procent) og Tyskland (46 procent) som topscorere.

Samtidig viser undersøgelsen, at HR- og afdelingslederne i Danmark er allermest tilfredse med deres værktøjer til ”onboarding” – altså den måde, man får nyansatte introduceret til virksomheden og præsenteret dem for virksomheden og dens kultur, såvel som jobfunktioner.  Dette kan være én af grundende til, at danske HR- og afdelingschefer ikke oplever de samme kulturelle hindringer, som i andre europæiske lande.

Om Cornerstone OnDemand

Cornerstone OnDemand (NASDAQ: CSOD) er verdensleder inden for cloud-baserede softwareløsninger til læring og “human capital management”. Cornerstones løsninger hjælper virksomheder med at virkeliggøre de ansattes potentiale. Lige fra rekruttering, ”onboarding”, læring og samarbejde til præstationsstyring, kompensation, planlægning når et job bliver ledigt, administration og analyseværktøjer – Cornerstone er skabt til at gøre det muligt at skabe livslang læring og udvikling, hvilket er fundamentalt for at både medarbejdere og virksomheder kan vokse.

 

Kilde: Cornerstone OnDemand

Du kan læse hele undersøgelsen her 

I undersøgelsen har du b.la. mulighed for at læse den fulde rapport, samt en rapport med fokus på Norden.