Nils Villemoes - web top.jpg

Floden flyder, og vi flyder med…

Af Nils Villemoes

I anledning af 25-års jubilæet har vi bedt 5 stærke HR-profiler om at skrive en jubilæumsartikel om et aktuelt HR-emne. Denne gang er turen kommet til Nils Villemoes.

I år er det 25 år siden, danskerne for første gang sagde nej til mere EU. Det er også 25 år siden, de tre bogstaver EDB blev til to, nemlig it, og faget, der hed Personaleadministration på Handelshøjskolen i Århus, blev til Human Ressource Management, HRM.

Samtidig skiftede skolen navn, den var ikke længere en højskole, det havde den faktisk aldrig været i ordets danske betydning. En højskole er nemlig noget andet; det er sted, hvor man synger solen op hver morgen og går for sjov, så det kan ikke betale sig. Business kan betale sig! Derfor kom Handelshøjskolen til at hedde ASB: Århus School of Business. Men den skole findes ikke længere som selvstændig institution. Nu står der BSS på bygningen og nedenunder: Aarhus Universitet. Der er ikke mange, der ved, hvad BSS står for.

Business betyder effektivitet. Det er et fremadrettet ord, og det er som bekendt den vej, vi skal: Vi skal videre, helst i en fart. Karrusellen kører hurtigere og hurtigere.

Heraklit

Filosofi er derimod et forsøg på at forstå, hvad det vil sige at være til i et samfund, der hele tiden forandrer sig. Den disciplin blev grundlagt for 2.500 år siden af en gammel græker, der hed Heraklit En dag gik han ned til floden, der løb i nærheden for at tage sig en dukkert, men han fortrød og satte sig i stedet for i græsset for at filosofere: ”Vi bader aldrig to gange i den samme flod”, sagde han, og det er så sandt, som det er sagt, så den sætning har for længst fået vinger og dermed evigt liv. Ikke alene flyder floden, det samme gør alt det, der omgiver floden, omgivelserne, og de skaber nye betingelser, nye forudsætninger, nye muligheder og nye udfordringer.

Klik her for at læse hele artiklen (kræver medlemslogin)