Personalechefen 1 - 2010

Tema: Internationalt HR

Med vindue mod verdenen
Selv om det nogle gange kan føles, som om Danmark og danskerne er verdens navle, så er den tid overstået, for den globale verden ligger for vores fødder, og vi oplever, hvordan dette i høj grad påvirker vores virkelighed.

Dette gælder i forhold til arbejdsmarkedsforhold, økonomi, politiske vinde, trends og så videre. Også HR-mæssigt er vi blevet internationale, idet vi får medarbejdere fra udlandet ind i de danske virksomheder, vi sender danske medarbejdere ud i det store udland som en del af internationale koncerner – enten som hovedafdeling eller som søsterselskab.

Vi vil i dette første nummer af Personalechefen her i 2010 se på det internationale Human Resources. Både hvordan verdenen uden for påvirker de danske virksomheder, men også hvordan vi med vores ”danske” HR-øjne kan tage ud i den store verden. For hvordan fungerer dansk HR i udenlandske enheder, hvor meget skal der tages højde for kulturelle forskelle og diversitet, og hvad skal en dansk leder i udlandet tage højde for i sin ledelsesstil? Du kan læse om en af de danske virksomheder, som i rigtigt mange år har haft hele verdenen som sin arbejdsplads – nemlig FLSmidth Group.

Så kigger vi også på dansk HR, som vi ifølge blandt andet professor Chris Brewster Henley Business School, University of Reading godt være stolte. Dansk HR er helt unik, hvilket en række undersøgelser viser. Vi er nemlig ikke kun i top på mange område. Vi er også særegne på den måde, at vi har fundet vores helt egen danske HR-stil, som gør, at vi er svære at sammenligne med andre lande.

Lad os sammen ranke ryggen, tage skyklapperne af, klappe os selv positivt på skulderen og lad os inspirere af verdenen uden for og inspirere andre.

God læselyst.


Jens Chemnitz Povelsen

Globalt men stærkt lokalt forankret

Virksomhedskulturen i det 128 år gamle FLSmidth bygger dels på en række værdier, som blandt andet afspejles i virksomhedens code of conduct , dels på respekt af forskelligheder, som vi ser som en forretningsmæssighed nødvendighed,” siger Jakob Lyngsø Andersen, Vice President og HR-chef for FLSmidth, som har medarbejdere i 40 lande.

Frances Jørgensen and John Ulhøi, Center for Organizational Renewal and Evolution, Aarhus School of Business, Aarhus University

Scratching below the surface to uncover HRM practices in Denmark

Is HRM in Denmark behind the times and only now beginning to be prioritized by Danish firms? Or is it possible that managers are successfully capitalizing on characteristics of the Danish society and the Danish workforce? We propose quite adamently that HRM practices indeed are alive in Danish firms. The empirical part of this research stems from an ongoing in-depth study aimed at uncovering and describing the relationship between HRM and innovation, highlighting possible areas for misinterpretations that have contributed to the assumption that Danish firms do not prioritize HRM.

Mette Marie Karlberg, PID-Personalechefer I Danmark

Det bedste fra begge virksomheder

Det tyske farmaceut- og kemiselskab Merck fusionerede for et par år siden med den schweiziske biotekvirksomhed Serono. På trods af landegrænser og forskellige kulturer blev det en så vellykket fusion, at den nye virksomhed, Merck Serono, blev tildelt prisen ’Strategic HR Leadership Award’. PID har talt med Geoffrey Matthews, vice president i Human Resources i Merck Serono. Han var med til at gennemføre fusionen ud fra en filosofi om ’the best of both’.

Rasmus Bonde, Communications Specialist, International community, v/ Erhverv Århus

Internationalt miljø skal tiltrække udenlandske medarbejdere

En ny undersøgelse viser, at 60 procent af de østjyske virksomheder forudser et stigende behov for internationale medarbejdere de kommende år. En afgørende parameter for at tiltrække og fastholde disse medarbejdere til gavn for virksomhederne er et internationalt miljø både på og uden for arbejdspladsen. Derfor arbejder International Community med en række tilbud, der skal sikre optimale forhold for alle parter.

Nordisk HR-direktør Hanne Buje Jensen, Sara Lee

Think global, Act local - Udfordringer og muligheder med Matrix og Shared Service

De sidste fem år har været én stor transformationsproces for Sara Lee Norden såvel som for hele Sara Lee-koncernen. Ambitionen har været at skabe en integreret global virksomhed – ”One Sara Lee” – på tværs af landegrænser og forretningsområder. Under opskriften ”Think global, Act local” har HR i Sara Lee grebet opgaven an ved at opbygge HR som en Shared Service-funktion.

Chairman Kim Staack Nielsen, HD, PID-Personalechefer I Danmark

What’s up professor –in HR?

Artikelserie med kendte udenlandske professorer, hvor vi spørger dem, om hvad der inden for Human Ressources under deres himmelstrøg er højaktuelt

Morten Højberg, direktør i vikar- og rekrutteringsbureauet Moment

Personalegoder – også til dem du afskediger


journalist Jens Chemnitz Povelsen

Danske HR-folk i verdenseliten

Verdens mest respekterede og indflydelsesrige inden for HR – Dave Ulrich – var i København og gav indspark til nytænkning omkring HR’s mere aktive rolle som medansvarlig for at skabe værdi for kunder, investorer, medarbejdere og samfund.

Professor, dr.merc. Henrik Holt Larsen, Copenhagen Business School (CBS)

HRM, CSR og employer branding

HRM har en vigtig rolle at spille som brobygger mellem virksomheden og det omgivende samfund. Virksomheder har altid haft leverandør-/kunderelationer og et økonomisk mellemværende med omgivelserne. Og inden for HRM er man vant til, at man rekrutterer medarbejdere fra samfundet – og afleverer dem hertil ”efter endt brug”.

Fred Johnson Partner 2BM A/S

Spørgsmål og svar om HR og IT


Anne Chabert, Business Partner i LMI Danmark, Master of Adult Education and Human Resource Development. ac@lmi.dk

Har HR sovet i timen?

Når HR-funktionen bryder ud af osteklokken, taler og tænker i forretning og hjælper med at løse forretningskritiske udfordringer, bliver de ikke bare inviteret ind, men en fast medspiller ved det runde direktionsbord.

Kim Larsen, direktør Burson-Marsteller

Vær kriseberedt – det betaler sig

Ny undersøgelse viser, at kun halvdelen af europæiske virksomheder har et beredskab, der kan hjælpe dem igennem en omdømmekrise. Når krisen rammer, kommer den manglende forberedelse til at koste både omdømme, omsætning og bundlinje. Forberedte virksomheder kommer sig hurtigere og kan spare op til en tredjedel af omkostningerne.

Statsautoriseret psykolog og markedsøkonom Frank Lyngholm, Leder af Institut for Empatisk Ledelse

Den Brutale Beslutning - Empatisk Ledelse og Grænser

Empatisk ledelse er ved at være et kendt begreb i dansk erhvervsliv, men der hersker hos mange ledere betydelige misforståelser omkring, hvad empatisk ledelse indebærer i praksis.

Mette Marie Karlberg, PID-Personalechefer I Danmark

Byg fremtidens arbejdsstyrke i dag

Mens økonomien forsigtigt men optimistisk afventer opsving, forbereder virksomheder allerede deres ansatte på bedre tider, rapporterer Carolyn Boyd.

HR project manager Marie Dam Sørensen, PID-Personalechefer I Danmark

Et stærkt og levende netværk

Resultat fra PID´s medlemsundersøgelse 2009